A Nyugat-Balkán felé fordul a magyar kulturális diplomácia figyelme: a Külgazdasági és Külügyminisztérium a térség hat országában – Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban, Macedóniában, Montenegróban és Szerbiában – szervez 2018 októbere és 2019. december vége között magyar kulturális heteket. A programsorozat Szerbiában veszi kezdetét október 5-én. A következő helyszín februártól Bosznia-Hercegovina, majd a Macedón Köztársaság. Hasonlóan átfogó igényű, földrajzi kiterjedésű magyar kulturális megjelenésre a térségben nem volt még példa.

Magyarország fontosnak tartja közelebbi és távolabbi déli szomszédjaihoz fűződő kapcsolatait, barátként tekint rájuk és támogatja a régió európai integrációs folyamatának felgyorsítását. Hazánk és ezen országok között kiváló a politikai együttműködés, gazdasági kapcsolataink dinamikusan fejlődnek.

Ugyanakkor Magyarország és a magyar nemzet kulturális teljesítményei, értékei a térségben kevéssé ismertek. A magyar kulturális hetek célja, hogy hazánkat modern, a legkorszerűbb kulturális irányzatokkal lépést tartó és kreatív, de egyben hagyományos értékeit tisztelő és ápoló, a kulturális sokszínűséget előtérbe helyező országként mutassa be.

Szerbiában a programsorozatot a Szegedi Kortárs Balett fellépése nyitja meg október 5-ikén, majd a következő hétvégén látványos Magyar sokadalom mutatja be a magyar népi kultúra színe-javát a szerb főváros centrumában, a magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum épületében és annak környékén.

Kiemelkedő programja lesz a magyar kulturális heteknek a Nemzeti Színház novemberi vendégjátéka, amelynek keretében a Körhinta és a Bánk bán című előadásokat láthatja a belgrádi közönség. Ugyancsak novemberben mutatkozik be a szerb fővárosban és Újvidéken a Concerto Budapest zenekar kiváló szólistáiból alakult, kortárs zenét játszó Ligeti Ensemble, amelynek műsorán Bartók Béla, Ligeti György, Kurtág György és Eötvös Péter művei szerepelnek. Jazz Fesztivál keretében lép fel Lukács Miklós Triója Belgrádban és Kragujevácon. A Magyar Állami Népi Együttes jövő februárban három szerbiai városban lép majd a közönség elé.

Kiállítások keretében mutatkozik majd be a magyar fotó- és kortárs képzőművészet, lesznek rendhagyó filmes programok, és a két ország szakmai műhelyeinek párbeszédét erősítik majd a Külügyi és Külgazdasági Intézet, illetve az MTA BTK Történettudományi Kutatóintézete által szervezett szakmai konferenciák.

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiállítását a legnagyobb magyar-szerb vízilabda-párbajokról szerbiai sportlétesítményekben tervezzük bemutatni. A Magyar Természettudományi Múzeum interaktív, a legkorszerűbb múzeumtechnikai módszerek felhasználásával készülő, látványos belgrádi kiállítása igazi szórakoztató családi programot ígér. A legkisebbeknek a Vajdaságban lesznek Mikulás programok.

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez