2016. május 29-én kezdte el lengyelországi turnéját a Vágtázó Csodaszarvas. A nyitókoncert óriási sikert aratott a közönség soraiban. A magyarországi performansz műfaj egyik legmeghatározóbb képviselője négy különböző helyszínen mutatkozhat be a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében.

Mindezidáig sem a Vágtázó Csodaszarvas, sem pedig az elődzenekarnak tekinthető Vágtázó Halottkémek nem lépett fel Lengyelországban. A koncertsorozat a magyar kultúra olyan elemét mutatja meg, amelyet eddig a lengyel közönség alig vagy egyáltalán nem ismerhetett.

A turné során az együttes eljut a Lublinba is, ami a világzene egyik legfontosabb központja Lengyelországban. A Vágtázó Csodaszarvas a Kontinensek elnevezésű fesztivál legfontosabb napján kap bemutatkozási lehetőséget. A rendezvény középpontjában a távoli kultúrák és az utazás áll. A vendégszereplés során a három koncert mellett az együttes közös felvételt tervez a Warsaw Village Banddel.

A koncertsorozat állomásai:

  1. 2016. május 29. Varsó, Bródno „Európa Gyökerei” Fesztivál
  2. 2016. június 02. Opoczno, Miejski Dom Kultury
  3. 2016. június 03. Lublin, Centrum Spotkania Kultur – Kontinenty Fesztivál

Vagtazo Csodaszarvas_5

 

Az együttesről:

A Vágtázó Csodaszarvas formációt Grandpierre Atilla alapította 2005-ben. Az együttes elődje az 1975 óta fennálló Vágtázó Halottkémek volt (VHK, 2009-től Vágtázó Életerő). A zenekar őserejű, mágikus zenét játszik, a magyar népzene legősibb rétegét, az eurázsiai lovas népek népzenéjét elevenítve fel.

A hivatalos zenei kategóriák közül talán a világzene áll hozzá a legközelebb. Grandpierre Atilla Kodály Zoltán és Bartók Béla összehasonlító zenei tanulmányainak nyomán több évtizeden át gyűjtötte a Kárpát-medencétől Koreáig és Észak-Indiáig terjedő körzet ősi népzenéjéből az őserejű, varázslatos népzenei maradványokat, amelyek rokonságban állnak a belső világából fakadó zenével.

Ennek a kitartó munkának köszönhetően állt össze az az egységes zenei világ, melyet a Vágtázó Csodaszarvas zenekarban zenélő tíz népzenész hasonló tapasztalataival ötvöz és ad elő.

Tiszta Forrás címmel 2006-ban jelent meg első, nagy sikerű lemezük, ezt követte 2008-ban a Végtelen Ázsia!, amely nemsokára aranylemezzé vált. Harmadik lemezüket, a Csillaglovaglást 2011-ben adták ki.

Az együttes tagjai: Grandpierre Atilla (ének); Bakos Csaba (csángó dob); Benkő Róbert (bőgő); Bese Botond (kecskeduda); Fábri András (ciszter); Fábri Géza (koboz, tambura); Fazekas András (dob); M. Gebri Bernadett; Molnár Krisztina (hegedű); Orczi Géza (buzuki, tambura, kaval); Rossa Levente Bors (hegedű); Vaskó Zsolt (fúvósok).

Képgaléria: http://magyarevad.hu/albums/vagtazo-csodaszarvas-turne-lengyelorszagi-magyar-kulturalis-evad-20162017/

http://www.vagtazocsodaszarvas.hu/

VCSSZJelkepJav

Nagy sikerrel indult a Vágtázó Csodaszarvas turnéja

 In Egyéb
Legutóbbi bejegyzések

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez