Dátum/Időpont
2017.10.12. - 2017.10.14.
Egész nap

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


Megidézett Kárpátok címmel,góral programelemekkel színesített előadással indul lengyelországi turnéra a Magyar Állami Népi Együttes október közepén. Előadásaikat öt helyszínen – Sosnowiec; Kielce; Varsó-Otrebusy; Rzeszów; Lublin – láthatja a közönség. Közel egy időben a Rajkó Művészegyüttes is vendégszerepel lengyel földön: a Kodály-emlékév tiszteletére összeállított műsorával Újszandecben, Krakkóban, Slupskban, Lesznóban, Torunban és Szczecinben lép fel. Mindkét koncertkörút a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016-2017 nagyszabású rendezvénysorozat keretében valósul meg.

A Magyar Állami Népi Együttes repertoárjában több mint hat évtizede szerepel a historikus zene, az autentikus népzene és néptánc, a dramatikus játék, a hagyományos elemekből építkező világzene és látványszínház, valamint a táncházmozgalom valamennyi kortárs művészeti értéke. Az Együttes most kifejezetten a lengyelországi fellépésekre dolgozta át a három éve méltán népszerű Megidézett Kárpátok című előadását, amely a magyar színpadi néptáncművészet történetében először, egy antológia keretében mutatja be a magyarok, górálok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját; egyszerre megjelenítve mindazt, ami e népek hagyományaiban közös és azt is, ami egyedi, nemzeti sajátosság. A Magyar Állami Népi Együttes tánckarával és zenekarával közreműködik Kubinyi Júlia és Bősze Tamás. Zenei szerkesztő Pál István Szalonna, rendező-koreográfus Mihályi Gábor.

Október 12-én ugyancsak lengyel fellépésekre indul a Rajkó Művészegyüttes a Lengyelországi Magyra Kulturális Évad keretében.  Az idén 65 éves, számos kitüntetéssel büszkélkedő zenekar a Kodály-emlékév tiszteletére összeállított műsorral lép színpadra Újszandecben (Nowy Sącz), Krakkóban, Slupskban, Lesznóban, Torunban és Szczecinben. A programban Kodály művei közül felcsendül a Kállai Kettős, a Háry-toborzó és a Galántai táncok is. A vendégszereplés második állomásaként a Húzd rá, cigány! című kiállítás megnyitóján játszanak majd a krakkói Galícia Múzeumban október 14-én. Majd pedig az együttes a hazánktól jóval távolabb fekvő északnyugati lengyel régióban öregbíti a magyar kultúra jó hírét.

A témában nyilatkozó személy: Tischler János, a Varsói Magyar Kulturális Intézet vezetője; tel: +48 693 463 114

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez