Dátum/Időpont
2016.12.08. - 2016.12.09.
00:00

Helyszín

Lengyelország - Krakkó, Jagiellońska 15,

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék Wacław Felczak


Wacław Felczak történészprofesszorra emlékezve 2016. december 8-án és 9-én a Jagelló Egyetem Történelmi Karának Vezetése és a Lengyel Történelmi Társaság Krakkói Részlegének közös szervezésében a krakkói Collegium Maiusban kerül sor az „Europa Centralis” – a régió sorsa a történelem folyamán elnevezésű tudományos konferenciára. Az esemény védnökei: Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke és prof. dr hab. med. Wojciech Nowak, a Jagelló Egyetem Rektora.

A két napos tudományos találkozó fókuszában közép-kelet-európai régió történelme áll a lengyel-magyar kapcsolódások tükrében. Az első napon a XI-XII. századi közép-európai szeniorátus, I. Ulászló és a Jagelló-kor, a magyarok szerepe Báthory István lengyel udvarában, valamint  a XIX. században formálódó közép-európai és az első világháború előtti magyar szövetségi koncepciók és elképzelések témakörökkel kapcsolatosan hangzanak el előadások.

A konferencia zárónapjának felszólalói a XX. század magyar és lengyel történelmének központi eseményeit vizsgálják. A résztvevők és a hallgatók megismerhetik a magyar kormány politikáját a német fenyegetés tükrében 1939 szeptemberében, Otto Forst-Battaglia, a XX. századi Ausztria jelentős történészének Közép-Európáról megfogalmazott gondolatait, valamint a fiatal Wacław Felczak Közép-Európáról – és benne Magyarországról – alkotott elképzeléseit is, amely a szakemberek nagy része szerint a Visegrádi Együttműködés előjelének tekinthető.

A XX. századi magyar történelemben kiemelkedő helyet betöltő lengyel történész emlékére szervezett esemény a Wacław Felczak- és Henryk Wereszycki-díj átadásával zárul. A díj támogatója a Literackije Kiadó.

Wfelczakacław Felczakról:

Wacław Felczak (1916-1993) kiváló lengyel történész, a II. világháború alatt a Lengyelország és Magyarország közötti illegális futárszolgálat szervezője és parancsnoka. A háború után, 1945 és 1948 között a London–Varsó útvonalon folytatott illegális futártevékenységet.

1948-tól 1956-ig életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt politikai fogoly volt. 1958 januárjától a nagy tekintélyű, bár a hatalom által nem kedvelt Henryk Wereszycki professzor meghívta őt a Jagelló Egyetem Történeti Intézetébe tanársegédnek, ettől kezdve a krakkói Jagelló Egyetem Történettudományi Intézetének munkatársaként Magyarországgal és Jugoszláviával foglalkozott; a „Magyarország története” (1983) című könyv szerzője. Professzori címét csak a szabad Lengyelországban, 1993. október 4-én vehette át Lech Wałęsa köztársasági elnöktől. Ezután már nem tért vissza Krakkóba, 1993. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján halt meg. A Lengyel Történelmi Társaság krakkói tagozata, valamint a Jagelló Egyetem Történelmi Kara 2001-ben Wacław Felczakról és Henryk Wereszyckiről elnevezett díjat alapított a XIX. és XX. századi közép-kelet-európai történelemmel foglalkozó kutatók munkájának elismerésére.

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez