Dátum/Időpont
2016.06.27. - 2016.07.30.
00:00

Rendezvénysorozat

Címkék


1956 első oldal PLA poznani felkelés 60. évfordulója alkalmából nyílik meg június 27-én Poznanban az 1956. Lengyelország és Magyarország Történelem és emlékezet című nagyszabású, párhuzamos történelmi kiállítás, amelyet a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete, a budapesti Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Varsói Magyar Kulturális Intézet jegyez.

A Magyar Országgyűlés valamint a lengyel Szejm és Szenátus ez év elején a Magyar-Lengyel Szolidaritás Évének nyilvánította a 2016-os esztendőt, különös tekintettel az 1956-os poznańi június és az október-novemberi magyar forradalom hatvanadik évfordulójára.

Andrzej Duda lengyel államfő meghívta Áder János köztársasági elnököt, hogy együtt emlékezzenek a hat évtizeddel ezelőtti antikommunista felkelésre Poznańban. Az ünnepségek keretében nyílik meg az 1956. Lengyelország és Magyarország. Történelem és emlékezet című kiállítás a két nemzet párhuzamos történetéről, amit a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete, a budapesti Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a varsói Magyar Kulturális Intézet jegyez.

A tizenhét darab, kétoldalú tablóból  álló szabadtéri fotódokumentációs tárlat lengyel-angol, illetve magyar-angol változatban készült. A nemegyszer ritkaságszáma menő felvételeket kommentár jellegű tartalmas szövegek gazdagítják – s június 27-től Poznańban, ezzel egyidejűleg a lengyel Szejmben, valamint a hónap végétől Budapesten is megtekinthető lesz.

A kiállítás mellett a poznańi ünnepi rendezvények másik magyar vonatkozású eseménye a Szent Efrém Férfikar három koncertje. A határainkon túl is jól ismert együttes, ezúttal Szokolay Dongó Balázzsal kiegészülve, magyar és lengyel repertoárral fog fellépni június 28-án este a megemlékezések csúcspontját jelentő helyszínen: az 1956-os emlékműnél a Mickiewicz téren.

A kiállítás és a Szent Efrém Férfikar szereplése egyúttal a lengyelországi Magyar Kulturális Év programsorozatának része.

 

 

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez