Dátum/Időpont
2016.05.21.
16:00 - 17:00

Helyszín

Lengyelország - 03-901 Warszawa, aleja Poniatowskiego 1

Rendezvénysorozat

Címkék


Program az egész család számára. A jeles népzenészek táncra perdítik a közönséget.

A Hungarian FolkEmbassy zenekar 2016-ban megjelenő Báthory – Bem – Balatonboglár című lemezét mutatja be, mely a lengyel–magyar történelmi barátságban kulcsszerepet játszó személyekhez, településekhez, történelmi momentumokhoz köthető magyar dallamokat tartalmaz, de természetesen néhány lengyel dal is felcsendül rajta.

A Hungarian FolkEmbassy zenekar ezen kívül fellép 2016. május 20-án 11:00 órakor Szalai Attila „Korona és kard – magyar mondák és legendák” könyvének bemutatójának alkalmával, 2016. május 21-én 10:00 órakor a mesekönyvek gyermekeknek c. produkció részeként, illetve 2016. május 22-én 10:30 órakor táncházat tart gyerekek részére.

Hungarian FolkEmbassy
A Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetséget (röviden: FolkEmbassy) Rosonczy-Kovács Mihály, népzenész-történész alapította azzal a céllal, hogy a zenekar az autentikus magyar népzene által képviselje Magyarországot a nemzetközi színtéren, elsősorban a hazánknak stratégiailag fontos országokban, ezáltal is hozzájárulva a diplomáciai kapcsolatok informális megerősítéséhez, valamint a népzene legmagasabb fokokon való létjogosultságának elismeréséhez. Másik célja a népi kultúra és a polgári értelmiség kapcsolatának újbóli szorossá tétele. Egy ilyen szimbiózis mindkét fél számára létfontosságú: csak így maradhat fönn a városi népzene műfaja, amelyet az értelmiség „teremtett meg” a paraszti kultúrára támaszkodva, és csak egy ilyen, értelmiségi, a népi kultúrát viszont napi szinten „használó” városi réteg tud hosszútávon szellemi hátteret biztosítani Magyarországnak, hogy ne olvadjon föl a 21. század egységesítő törekvéseiben. Soós András, Magyarország egyik legkiválóbb népzenésze 2013-ban vette át a FolkEmbassy művészeti vezetését. Rosonczy-Kovács és Soós kettőse, valamint az általuk meghívott zenészek és közreműködők biztosítják, hogy a Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség mind művészileg, mind szellemileg bármilyen körülmények között képviselni tudja Magyarországot.

Lengyelországban már visszatérő fellépőknek számítanak, és 2014 októberében lehetőségük volt a Juliusz Slowacki színházban játszani, ahol jelen volt Jace Majchrowski, Krakkó főpolgármester, és Íjgyártó István, a Kulturális Diplomáciáért felelős államtitkár. Ugyanebben az évben észtországi turnén vettek részt, mely során felléptek a Tallini Magyar Intézet kiállítás megnyitóján, melyen többek között részt vett Arnold Rüütel Észtország volt köztársasági elnöke és Forrai Kristóf finnországi magyar nagykövet, valamint turnéztak Pakisztánban a Nagykövetség és a MOL meghívására. Hazai közönség előtt számtalan alkalommal is megmutathatták a tehetségüket, így felléptek többek között a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Várkert Bazárban megrendezésre került Parknyitó Művészeti Promenádon és a kishegyesi Dombos Festen is. Többször is közreműködtek Sebestyén Mártával, például a Nemzetközi Zeneoktatási Szimpóziumon és a Művészetek Palotájában a Népzene Ünnepén.

A zenekar tagjai:
Rosonczy-Kovács Mihály – hegedű, másodprímás
Soós András – hegedű – prímás
Hegedűs Luca – cimbalom, brácsa, tánc
Orsós Tamás – brácsák
Király Tamás – bőgő

Videók:
www.folkembassy.hu
https://www.youtube.com/watch?v=T2nwTheyGso
https://www.youtube.com/watch?v=JEVB2oQhACI
https://www.youtube.com/channel/UCeeUR85e0veG657IIyDx0HA?spfreload=5
https://www.youtube.com/channel/UCV8b34wSyj01r9RkIUelMDA
https://www.youtube.com/watch?v=2A7G0Fg_6yc
https://www.facebook.com/Hungarian-FolkEmbassy-252667484783601/?fref=ts

 

 

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez