Dátum/Időpont
2017.06.11. - 2017.06.16.
Egész nap

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


 

Június 16-án ért véget a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet, a budapesti Lengyel Intézet és a Varsói Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére szervezett, lengyel és magyar középiskolásoknak szóló játékos művelődéstörténeti vetélkedő, a Találkozások.

A programsorozatot az AGAPE Készségfejlesztő Alapítvány és a Fiatalok Mentorai Egyesület rendezte. A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében szervezett verseny célja az volt, hogy lehetőséget teremtsen a két ország diákjainak és tanárjaink a lengyel-magyar történelemről szóló vitára és beszélgetésre, illetve a közös múlt jobb megismerésére.

A vetélkedőre négy tanulóból és egy tanárból álló csapatok jelentkezhettek lengyelországi és magyarországi középiskolákból.  A közvetítő nyelv az angol volt, de egyes feladatokat a résztvevők lengyelül vagy magyarul is megoldhattak. Az első, számítógépes fordulóban a diákok középkori uralkodóinkkal, az 1848/49-es forradalom és szabadságharccal, a második világháborúval, illetve 1956-tal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. A második, szintén digitális megmérettetésben a versenyzők a megadott témák alapján különböző történelmi korszakokról szerkesztettek újságot.

A június 11. és 16. között Budapesten tartott döntőbe két lengyel és két magyar csapat jutott tovább. Az utolsó fordulóban a diáksegítőkkel együtt összesen harmincnégy tanuló és tíz tanár vett részt. A verseny három nagyobb kreatív feladatból állt: a diákok ismert játékfilmek egy-egy részletére írtak és mondtak fel új szöveget, majd budapesti emlékhelyeken jelmezes szereplőkkel készítettek színes riportfilmeket, végül Közép-Európa sajátosságairól és a lengyelmagyar sorsközösségről gyűjtöttek és adtak elő érveket. A vetélkedő után a résztvevők kipróbálhatták a csillebérci kalandparkot, majd többórás hajókirándulást tettek a Dunán.

 

 

 

 

További képek az eseményről megtalálhatóak itt.

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez