Dátum/Időpont
2016.11.10. - 2017.02.28.
00:00

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


Művelődéstörténeti vetélkedő indul lengyel és magyar középiskolások számára 2016. november 10-től a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében. A program célja, hogy a két ország diákjai és tanárai találkozzanak egymással: jobban megismerjék közös múltunkat, beszélgessenek a két nép sorsközösségéről, térségünk fontos kérdéseiről. A vetélkedő két digitális fordulóból és egy közös táborozás keretében megvalósuló szóbeli fordulóból áll. A versenyt az AGAPE Alapítvány és a Fiatalok Mentorai Egyesület rendezi a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet és a Fővárosi Önkormányzat támogatásával.


Az első forduló 2016. november 10. és december 31. közötti időszakban tart. Ebben a körben a csapatoknak közös történelmünk különböző időszakára vonatkozó kérdésekre kell majd válaszolniuk: kiemelten 1956 eseményeivel, a második világháború időszakával, a 18–19. század kulturális örökségével, középkori királyaink korával.

A második forduló feladatain 2017. január 5. és 2017. február 28. között lehet dolgozni. Ebben az etapban a csapatoknak különböző korszakokról tudósító történelmi újságot kell szerkeszteniük a SzemTanú történelmi magazin megadott rovatai alapján.

A harmadik forduló a döntő, melynek a budapesti Szent László Gimnázium ad otthont 2017 áprilisában. Az angol nyelvű vetélkedő három nagyobb kreatív feladatra épül:

a) A csapatoknak egy kisorsolt történelmi személyről és koráról kosztümös televíziós műsort kell készíteniük, amelyben híradó, interjú és korabeli életkép szerepel. A technikai stábot a szervezők biztosítják, a műsort teljes egészében a versenyző csapatoknak kell összeállítaniuk.

b) A vitakultúra fejlesztése érdekében létrehozott úgynevezett „disputa-program” keretében a csapatok különböző, globális, illetve az európai és közép-kelet-európai térséget érintő kérdésekről, problémákról vitatkoznak.

c) Filmek új szöveggel. A csapatoknak játékfilmek kiemelt részleteire kell új szöveget alkotniuk és azt a képsorok alá mondaniuk, mintegy újra szinkronizálniuk a filmrészleteket megadott témák és szempontok alapján.

Jelentkezni lehet: Jakab Györgynél a talalkozasok201617 kukac gmail.com e-mail címen

A vetélkedő honlapja itt érhető el.

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez