Dátum/Időpont
2016.11.22. - 2016.12.13.
00:00

Helyszín

Lengyelország - Krakkó, ul. Smoleńsk 9

Rendezvénysorozat No Categories

Címkékshaping-hungaryA Shaping Hungary – Design in the 21st Century magyar kreativitást és dizájnt bemutató utazó kiállítás 2016. november 22. és december 13. között Krakkóban tekinthető meg a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében. A tárlat Magyarország krakkói Főkonzulátusa és a Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet közreműködésével kerül bemutatásra a Jan Matejko Képzőművészeti Akadémia Design Tanszékén.

Magyarország legújabb kori történelmében a „biro” néven híressé vált golyóstoll (Bíró László, 1938), a Rubik-kocka (Rubik Ernő, 1975), az összes mai számítógép alapjául szolgáló Neumann-architektúra (Neumann János, 1945) csak néhány azon ötletek közül, melyek magyar feltalálók, formatervezők, mérnökök agyából pattantak ki.

A 21. század szintén bővelkedik olyan magyar találmányokban, szabadalmakban és formatervezett alkotásokban, amelyek jelentős sikereket aratnak világszerte. A rendszerváltás óta felnőtt generációk a magas szintű oktatásnak, az egyre erősödő kreatívipari ökoszisztémának és az innováció mind több területen zajló térnyerésének köszönhetően egyre versenyképesebbek a nemzetközi piacon. Egyre több vállalkozás ismeri fel Magyarországon a dizájn gazdasági jelentőségét, és alkalmaz formatervezőt, grafikust, csomagolástervezőt – megteremtve ezzel annak lehetőségét, hogy a jól képzett, felkészült dizájnerek világpiaci mércével is sikeres termékek, szolgáltatások létrejöttében működjenek közre.

A tudomány és az innováció generációkon, nemzeteken átívelő hidat képez a jövőbe, amelyhez Magyarország a 21. században is hozzáteszi az építőköveit. A Shaping Hungary – Design in the 21st Century című utazó kiállítás néhány tucat, különböző léptékű alkotáson keresztül mutatja be a mai magyar fiatal formatervezők, feltalálók és mérnökök ötleteit, alkotásait, mintegy annak bizonyítékául, hogy méltó utódai a magyar kreativitást megalapozó 20. századi generációnak.

A kiállítás-sorozatot a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális és Tudománydiplomáciáért Felelős Államtitkárságának finanszírozásával a Tudománydiplomáciai Főosztály szervezi, szakmai együttműködő partner a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Magyar Formatervezési Tanácsa.

A kiállítás katalógusa: http://tdf.kormany.hu/download/1/6c/81000/Katal%C3%B3gus%20WIPO%20v%C3%A9gleges.pdf

Helyszín: w Galerii Schody Wydziału Form Przemysłowych (Ipari Formatervezés Tanszék galériája) ul. Smoleńsk 9, 31-108 Krakkó

Megtekinthető: 2016. november 22. – december 13. | hétfőtől-péntekig 11 és 16 óra között

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez