Dátum/Időpont
2017.02.16.
00:00

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében 2017. február 16-án nyílik kiállítás Shaping Hungary – Design in the 21st Century címmel Varsóban a Szépművészeti Akadémia Formatervezési Karán. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében megvalósuló kiállítás- és rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa a magyar formatervezés kiemelkedő alkotásait. A rendezvényt Tischler János, a Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója és Ksawery Piwocki, a Szépművészeti Akadémia Formatervezési Karának dékánja nyitják meg.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Shaping Hungary – Design in the 21st Century címmel szervez utazó kiállítást. A sorozat idei első állomása Varsó, ahol a látogatók 2017. február 16. és március 3. között ismerkedhetnek meg a magyar designkultúrával.
Magyarország legújabb kori történelmében a „biro” néven híressé vált golyóstoll (Bíró László, 1938), a Rubik-kocka (Rubik Ernő, 1975), az összes mai számítógép alapjául szolgáló Neumann-architektúra (Neumann János, 1945) csak néhány azon ötletek közül, melyek magyar feltalálók, formatervezők, mérnökök agyából pattantak ki.
A 21. század szintén bővelkedik olyan magyar találmányokban, szabadalmakban és formatervezett alkotásokban, amelyek jelentős sikereket aratnak világszerte. A rendszerváltás óta felnőtt generációk a magas szintű oktatásnak, az egyre erősödő kreatívipari ökoszisztémának és az innováció mind több területen zajló térnyerésének köszönhetően egyre versenyképesebbek a nemzetközi piacon. Egyre több vállalkozás ismeri fel Magyarországon a dizájn gazdasági jelentőségét, és alkalmaz formatervezőt, grafikust, csomagolástervezőt – megteremtve ezzel annak lehetőségét, hogy a jól képzett, felkészült dizájnerek világpiaci mércével is sikeres termékek, szolgáltatások létrejöttében működjenek közre.
A tudomány és az innováció generációkon, nemzeteken átívelő hidat képez a jövőbe, amelyhez Magyarország a 21. században is hozzáteszi az építőköveit. A Shaping Hungary – Design in the 21st Century című utazó kiállítás néhány tucat, különböző léptékű alkotáson keresztül mutatja be a mai magyar fiatal formatervezők, feltalálók és mérnökök ötleteit, alkotásait, mintegy annak bizonyítékául, hogy méltó utódai a magyar kreativitást megalapozó 20. századi generációnak.

A kiállítás-sorozatot a Külgazdasági és Külügyminisztérium finanszírozásával, szakmai együttműködő partner a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Magyar Formatervezési Tanácsa.
Sajtókapcsolat
Bodnár Zita
tel: +36 1 381 51 24
e-mail: sajto@bbi.hu

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez