Dátum/Időpont
2016.09.02. - 2016.10.23.
00:00

Helyszín

Lengyelország - Varsó, Wybrzeże Gdyńskie 4

Rendezvénysorozat

Címkék


Riválisok a pályán – barátok a mindennapokban. Lengyel-magyar sportpárbajok címmel nyílik kiállítás 2016. szeptember 2-án a varsói Sport és Turisztikai Múzeumban a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretein belül. A 2016. október 23-ig látható tárlatot Szabó Tünde olimpiai ezüstérmes úszó, sportért felelős államtitkár nyitja meg. Az eseményen részt vesz Kamuti Jenő kétszeres ezüstérmes olimpiai tőrvívó, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, valamint dr. Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója.

A bemutatott sporttörténeti ereklyék, tablók és filmes bejátszások a független Lengyelország 1918-as megteremtése utáni időszakra összpontosítanak, a legemlékezetesebb küzdelmeknek kívánnak emléket állítani. A két nemzet kapcsolata a sportban azonban nem csak a XX. századra korlátozódik, annál korábbra is visszanyúlik. Elegendő Władysław Pytlasińskira – a „lengyel birkózás atyjára” – utalni, aki az első hivatásos birkózóedző volt Magyarországon 1893-ban.

A kiállítás címe ugyan magába foglalja a „riválisok” és a „sportpárbajok” kifejezéseket is, az érdeklődők azonban meggyőződhetnek arról, hogy valójában a Fair Play szellemében zajló nemes vetélkedésről van szó. A tárlat anyaga a világ legnagyobb sporteseménye, a 120 éves múltra visszatekintő modern kori olimpiai játékok és az egyik legnépszerűbb sportág, a labdarúgás köré csoportosul.
A látogatók olyan kiváló lengyel-magyar olimpikonok eredményeit ismerhetik meg, mint az ökölvívó Papp László és Zbigniew Pietrzykowski, a súlyemelő Földi Imre és Henryk Trębicki, a tőröző Kamuti Jenő és Witold Woyda, az asztaliteniszező Klampár Tibor és Andrzej Grubba, az öttusázó Mizsér Attila és Arkadiusz Skrzypaszek, a kardvívó Kárpáti Rudolf és Jerzy Pawłowski, valamint a kajakos Kozák Danuta és Beata Mikołajczyk.
A tárlat a magyar és a lengyel labdarúgó-válogatottak klasszikus találkozóira is felhívja a figyelmet. Ilyen volt az 1921-es (az „első” a függetlenség kivívása után) és az 1939-es (az „utolsó” a világháború kitörése előtt), a politikai megrendelésre lejátszott 1966-os mérkőzés, valamint az 1972-es olimpiai döntő Münchenben. Az ’56-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója kapcsán a kiállítás felidézi a Honvéd labdarúgó csapat 1958-as, Chorzówban játszott meccsét is, ahol a közönség egyperces néma csenddel adózott a kivégzett Nagy Imre és társai emlékének.

Közreműködő partnerek: Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet, Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, a varsói Sport és Turisztikai Múzeum

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez