Dátum/Időpont
2016.10.16.
16:00

Helyszín

Lengyelország - Varsó, Karowa 20

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


Csics Gyula 1956-os naplója alapján készült a Naplófilm – 12 voltam ’56-ban c. animációs dokumentumfilm, amelyet 2016. október 16-én, 16 órakor vetítenek a Találkozások a történelemmel házában, a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad eseménysorozatának részeként.

A Naplófilm a 12 éves Csics Gyula történeteit meséli el 1956-ból. A film azután készült, hogy 50 évvel a forradalom után megtalálták a kisfiú naplóját, amely gyermeki őszinteséggel írja le, mi is történt ’56-ban. Gyula és legjobb barátja, Jancsi érezték, valami fontos esemény zajlik a városban. Valami fontos történik velük, amit meg kell örökíteni. Naplóba írták, rajzolták hát a történeteket. A film főszereplője Gyula naplója, egy 12 éves fiú világa úgy, ahogyan ő látta.

A fiúk közel vannak a tűzhöz – szó szerint, utcájukban a harcok közben kigyullad egy áruház, nap mint nap lövöldözést hallanak. Gyula közben éli a pesti gyerekek életét: hegedűórára jár és külön-németre, diafilmeket néz, szánkózik, egy rokon műhelyében Kossuth címeres jelvényeket gyárt. Jancsival elterveznek egy egész, még nem létező várost, ahol az utcákat a forradalom hőseiről nevezik el. Fejében és naplójában keveredik a pesti gyerekvilág, a gangok világa és az éppen zajló történelem. A film, animációs, dokumentumfilmes eszközökkel készült, azzal a céllal, hogy az eredeti napló különleges atmoszféráját minél hívebben érzékeltesse.

A vetítés után pódiumbeszélgetésre kerül sor, melynek meghívott vendége: Dr. Tischler János, a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója.

A film előzetese: https://www.youtube.com/watch?v=YTIpExn1NmQ

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez