Dátum/Időpont
2018.10.05.
20:30

Helyszín

Serbia - Belgrád, Atelje 212

Rendezvénysorozat

Címkék Esemény, Megnyitó


Október 5-én este a Szegedi Kortárs Balett történetének legsikeresebb előadásával, a Carmina Burana táncjátékkal kezdődtek meg a Szerbiai Magyar Kulturális Hetek. A nagyszabású rendezvénysorozatot Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg a belgrádi Atelje 212 színházban.

Schőberl Márton beszédében méltatta és barátinak nevezte Magyarország és Szerbia kapcsolatait, amelyek talán soha nem voltak még annyira jók és szerteágazók, mint napjainkban. Kiemelte, hogy a magyar és a szerb nép évszázados együttéléséből, sorsközösségéből fakadóan hazánk történelmében Szerbia mindig is fontos szerepet játszott, ahogy a tágabb balkáni térség is mindig kulcskérdés volt Magyarország biztonsága és prosperitása szempontjából. Különösen így van ez ma a nemzetközi migrációs válság időszakában, amikor a korábbinál erősebben fordulunk egymás felé, hogy még inkább megértsük egymást és próbáljunk együtt gondolkodni közös jövőnkről, sőt: a soha nem látott kihívásokkal szembenéző kontinensünk, Európa kultúrájának jövőjéről.

A 2019 végéig a Nyugat-Balkán valamennyi országát végig látogató kulturális rendezvénysorozattal a magyar diplomácia egyidejűleg kívánja népszerűsíteni a magyar kultúrát, valamint támogatást nyújtani a térség országainak európai integrációjához.

A szerbiai rendezvénysorozat keretében október 13-án és 14-én a magyar népi kultúra színe-javát kínálja majd a belgrádi közönségnek a Magyar Sokadalom. A Collegium Hungaricum Belgrád belvárosi épületében és annak környékén színes és vidám családi programok, mesterségbemutatók, divatbemutató és koncertek várják az érdeklődőket.

Ezt követően a 2019 februárjáig tartó Szerbiai Magyar Kulturális Hetek kiemelkedő programja lesz a Nemzeti Színház novemberi, belgrádi vendégjátéka, a Concerto Budapest zenekar kiváló szólistáiból alakult, kortárs zenét játszó Ligeti Ensemble belgrádi és újvidéki bemutatkozása, illetve a Magyar Állami Népi Együttes jövő februári turnéja. Kiállítások keretében mutatkozik majd be a magyar fotó- és kortárs képzőművészet, lesznek rendhagyó filmes programok, sporttörténeti és interaktív természettudományi kiállítás, valamint az európai integrációs folyamattal és közös történelmünkkel foglalkozó szakmai konferenciák.

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez