Dátum/Időpont
2016.05.19. - 2018.05.02.
Egész nap

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


A könyv lehet a megmaradás eszköze történelmileg, politikailag, emberileg és a hitben is – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a Varsói Nemzetközi Könyvvásár megnyitóján. A rendezvény díszvendége Magyarország.

A megnyitón Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes és kulturális miniszter a lengyel-magyar barátság ezeréves hagyományára utalva elmondta: “ha olyan barátunk van, akire mindig számíthatunk, örömmel megismerjük a kultúráját is”.

Balog Zoltán beszédében kiemelte: Közép-Európa országai csak együtt lehetnek sikeresek. “Bár a nemzetközi politika hullámverései külön-külön is és egyetemlegesen is nehéz helyzetbe hozhatnak bennünket, ez pozitívumot is jelenthet számunkra: újra és újra rádöbbenhetünk arra, hogy efféle válságok idején a közép-európai országok csak együtt lehetnek sikeresek” – fogalmazott a miniszter.

A miniszter hangsúlyozta, hogy egyre inkább emelkedik az olvasás tétje mostanság, amikor szinte már többen fényképeznek, mint amennyien írnak. Véleménye szerint oda kell figyelnünk arra, hogy hogyan alakul az olvasás kultúrája.

Beszélt arról, hogy vannak olyan nagyhatalmak, amelyek csak az érdeket keresik más országokkal való kapcsolatukban, Magyarország és Lengyelország viszonyát azonban a barátság, a két nép közötti kölcsönös tisztelet jellemzi.

A magyar stand

A magyar stand megnyitóján Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója elmondta: a magyar díszvendégség két okból is különleges. Egyrészt a lengyel-magyar kapcsolatok rendkívüli hagyománya miatt, másrészt pedig azért, mert a varsói könyvvásár a lengyelországi magyar kulturális évad kiindulópontja.

Kiemelte: Márai Sándor újrafelfedezése, Kertész Imre Nobel-díja, valamint a kortárs magyar szerzők teljesítménye mind hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar irodalom az utóbbi két évtizedben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. “Külön öröm számunkra, hogy a lengyel közönségnek is bemutathatjuk a magyar irodalom gazdagságát” – tette hozzá.

 

A vasárnap záruló varsói könyvvásáron több mint 20 magyar kortárs és klasszikus magyar mű mutatkozik be, emellett számos programot is rendeznek.

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez