Dátum/Időpont
2016.10.24. - 2016.10.30.
Egész nap

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


Krakkóban 8. alkalommal rendezték meg a Conrad Festival-t, amely Európa egyik legrangosabb irodalmi eseménye 2009 óta. Az eseményen egyszerre ünneplik a népszerű írókat, fordítókat és a fiatal, debütáló tehetségeket. 2016. október 24-én vette kezdetét az egy hétig tartó rendezvény, ahol mintegy 100 irodalmi és kulturális program valósult meg. A Conrad Festival-t idén az “Intesywność” (intenzivitás) jegyében szervezték meg. Központi helyszíne a Krakkó belvárosában lévő Czeczotki Palota volt, ahol többek között vendégek voltak: Michael Cunningham Pulitzer-díjas amerikai író, Man Booker-díjas ausztrál Richard Flanagan és az új-zélandi Eleanor Catton.

A fesztivál magyar szereplői közül Röhrig Géza a fesztivál negyedik napján, október 27-én beszélgetett Grzegorz Jankowicz kritikussal “A Rebbe tollatépett papagája” című, lengyel nyelven is kiadott kötetéről. Ezenkívül 28-án, pénteken, a főtéren található Pod Baranami Moziban levetítették a “Saul fia” című Oscar-díjas filmet, amely Röhrig Géza személyes bevezetésével kezdődött.
Szintén pénteken tartották Tóth Krisztina “Vonalkód” és “Pixel” című könyveihez szervezett olvasói találkozót, amelyeknél Joanna Bator, lengyel írónő működött közre. Az eseményt a krakkói Nemzeti Múzeumban rendezték meg, ahol “A magyar festészet aranykora (1836-1936)” című kiállítás tekinthető meg 2017 januárjáig, amely a lengyelországi magyar évad egyik fő eseménye is egyben.

rohrig_geza
A Conrad Festival záró akkordjaként a gálán Röhrig Géza mondott beszédet az ICE Krakkó Kongresszusi Központban, ahol Anna Butrym – aki a fesztivál ideje alatt több ízben is tolmácsolt a magyar bemutatókon – elnyerte a „Legjobb fordítónak járó díjat”. A Conrad Festival idei felfedezettje Żanna Słoniowska szerző lett, akinek 2015-ben jelent meg első könyve, a ” Dom z witrazem”.
A Conrad Festivallal párhuzamosan futott október 27. és 30. között a XX. Nemzetközi Könyvásár, ahol számos magyar szerző jelent meg az olvasói találkozókra és dedikálásra, köztük Csics Gyula, Röhrig Géza, Grendel Lajos, Németh Gábor, Háy János, Kovács István, Szalai Attila, valamint az alkotásokat lengyelre fordító tolmácsokkal, mint Teresa Worowskával, Jolanta Jarmołowiczcsal, Kinga Piotrowiakkal és Karolina Wilamowskával.

21

3
Október 27-én Magyarország krakkói Főkonzulátusán nyitották meg Kovács István történész Budapest történeti kiállítását, amelynek főtémája az 1956-os fővárosi események voltak, valamint bemutatták a „Lustro dziedzistwa” című, az 1956-ot és előzményeit leíró, életrajzi elemeket is tartalmazó könyvét. Az Accord Quartet vonós négyes úgyszintén hozzájárult az est színvonalának növeléséhez. Az esemény az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósulhatott meg a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad rendezvényeként.
Október 29-én 15:00-kor Alchemia klubban Cserna-Szabó András, valamint Darida Benedek „A nagy macskajajkönyv – avagy süssünk főzzünk másnaposan” című művének főzéssel és kóstolással egybekötött könyvbemutatóját tekinthette meg a közönség.
A könyvvásár területén 18:00-kor kezdődő, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója kapcsán kiemelt helyen szerepelő Csics Gyula „Magyar forradalom 1956 napló” című könyvöz szervezett bemutatót és olvasói találkozót a Varsói Magyar Kulturális Intézet. Az író lengyel tolmács segítségével mesélt az 1956-os élményeiről és a napló megírásáról.
Ezzel egy időben a Kazimierz városnegyedben található „Magas Zsinagógában” 19:00-tól a Magyar irodalom halott nagyjait idézték meg a Krakkóba ellátogatott fentebb felsorolt írók költők. Németh Gábor – Borbély Szilárdhoz, Teresa Worowska – Eszterházy Péterhez, Háy János- Kertész Imrehez, Kovács István- Oláh Jánoshoz, Röhrig Géza- Csoóri Sándorhoz kötődő emlékeit elevenítették fel a közönség előtt.
A Conrad Festivalon és a Krakkói Nemzetközi Könyvvásáron résztvevő számos magyar író miatt, a Tygodnik Powszechny és a Nowa Książki folyóiratok nagyszabású magyar anyaggal jelentették meg az aktuális kiadványaikat.

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez