Dátum/Időpont
2018.10.14.
11:00 - 13:00

Helyszín

Serbia - Belgrád, Kalamegdan Zenepavilon

Rendezvénysorozat

Címkék Esemény, Zene


A koncert zenei anyaga a több évszázadra visszanyúló hagyományos magyar népzenén alapul, ám repertoárjukban nem csupán ismétlik az öregektől elsajátított zenei motívumokat, hanem játékukban maivá is varázsolják azokat.

A mostani felállásban mesterek és tanítványok együtt lépnek színpadra. A dudazenekar teljes létszáma akár az 50 főt is elérheti. A mostani, 8-10 fős, “esszencia” is megmutatja nekünk, hogy nem halt ki ennek az ősi hangszernek a szeretete, sőt mintha az utóbbi időben egyre nőne az érdeklődés, egyre több fiatal fordul a dudazene megismerése felé, egyre bővül az utánpótlás csapat, nem utolsó sorban az “öregek” áldozatos munkájának köszönhetően.

A dudazenekar nem csupán egy zenekar, hanem egy zenei műhely is, ahol a dudazene tanításán túl a dudakészítés csínjára-bínjára is megtanítják a fiatalokat. Dudássá válni életmód is: egy igazi dudás maga készíti hangszerét. Magyarországon nincsenek “dudagyárak”, dudát vásárolni üzletben nem lehet.

“Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni” – mondja a nóta, s ez nem jelent mást, mint, hogy addig kell, sokszor, gyötrelmesen gyakorolni, sok rossz hangot kipróbálni, amíg a dudás megtalálja saját hangjait a saját dudáján. Szép feladat…

 

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez

Lukács Miklós CimbiózisNemzeti Színház: Körhinta