Dátum/Időpont
2016.09.28. - 2016.09.30.
18:30

Helyszín

Lengyelország - Poznań, ul. Dąbrowskiego 5

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


2016 szeptember végén, a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében kerül megrendezésre a Magyar Dráma Napjai a poznańi Teatr Nowy-ban a Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet jóvoltából. A három napos színházi eseményen megtekinthető Háy János Völgyhíd és Tasnádi István Fédra Fitness című darabja felolvasó színházi előadás formájában, valamint a programsorozat zárásaként Visky András Pornó című művének bemutatója. A darabokat Jolanta Jarmołowicz fordította.
A Völgyhíd 1997-ben írt és 2005-ben megjelent próza megtörtént eset alapján született fiktív történet. A középiskolás Péter kollégista Veszprémben. Apja üzletember – a fiú nyaranként a vállalkozásaiban segédkezik -, anyja háziasszony. Jó tanuló, szófogadó gyerek, aki nem osztja barátja, Deda mindennel szemben ellenséges, lázadó, lázító véleménynyilvánításait. Szerelme, Zsófi társaságához a lány szerint már-már túlontúl ragaszkodik. Mindig előbb érkezik a találkozókra, és vár.

Tasnádi István Fédra Fitnesse, bár határozottan mai mű, mégis úgy jeleníti meg az ősi legendát mai élettörténetként, hogy egyben hangsúlyozottan össze is köti mitikus gyökereivel. Az 1970-es születésű Tasnádi a mai drámaírók középnemzedékének egyik legsikeresebb és kétségkívül legfoglalkoztatottabb tagja. Több mint húsz darabját mutatták be számos színházban Magyarországon, a Vígszínháztól a Krétakörig, Nyíregyházától Zalaegerszegig és a határon túl, számos elismerést kapott, többek között két darabja is elnyerte az Év legjobb új magyar drámájának járó díjat a kritikusoktól.

A Pornó rendezője Cezary Studniak, a főszerepben Edyta Lukaszewska színésznő látható. A darab főhőse egy különc erdélyi színésznő, aki a diktatúra éveiben elhatározza, hogy az éhező utcagyerekeknek tart előadásokat, élelmet és ruhát gyűjt számukra és egyre több embert bevon megsegítésükbe. A román titkos szolgálat minden mozgását figyeli. A színésznőbe beleszeret egy helyi, magas rangú rendőrtiszt fia. A titkosrendőrök nem uralják a helyzetet, rosszabbnál rosszabb döntéseket hoznak, amelyek egyszerre tragikus és humoros helyzeteket idéznek elő. A cselekményben két névtelen fiatal szerelme megtöri a diktatúra sötétségét és fényt, sőt örömet hoz azoknak, akik a félelem helyett a szolidaritást és az ellenállást választották. Visky András költő, drámaíró, egyetemi tanár, 1957-ben született Marosvásárhelyen. Ma családjával Kolozsváron él, darabjait számos helyen játsszák a világban. Vendégelőadóként többek között a budapesti, a szöuli, a kaliforniai és a chicagói egyetemen is tevékenykedik.

2016. szeptember 29-én, a Fédra Fitness előadás után a lengyel közönség személyesen is találkozhat Visky Andrással. Az íróval Michał Pabian drámaíró fog beszélgetni.

Időpontok:

Háy János: Völgyhíd | 2016. szeptember 28., 18.30

Tasnádi István: Fédra Fitness | 2016. szeptember 29., 18.30

Visky András: Pornó | 2016. szeptember 30., 18.30

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez