Dátum/Időpont
2016.06.30.
00:00

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


A Holokauszt Emlékév alkalmából a New York-i Magyar Kulturális Intézet  kezdeményezésére  született Glass House Orchestra mára állandósult formációvá vált – a Frank London Grammy-díjas zenész vezetésével játszó magyar, izraeli, argentin és amerikai zenészekből álló zenekar nagysikerű turnét ad Lengyelországban.

A koncertsorozat első állomásán a régió egyik legfontosabb zsidó kulturális rendezvénye, a XXVI. Zsidó Kultúra Fesztiválja fővendégeként, a Krakkóban, a kázmérvárosi (Kazimierz) Tempel Zsinagógában adott teltházas nagykoncertet június 27-én. Az esten mind a vendégeket köszöntő fesztiváligazgató, mind pedig az együttes vezetője, Frank London hosszas kommentárok formájában kiemelte annak jelentőségét, hogy mind az együttes, mind pedig a lengyelországi turné a Balassi Intézet ötletéből született, illetve hogy utóbbi a Magyar Kulturális Év alatt valósult meg.

3_MICHAL_RAMUSFotó | Michal Ramus

A közel másfél órás koncert során Frank London konferálásában és a játszott dalokon keresztül valódi utazást tehetett a közönség, a regió történelme, kulturális földrajza és zenei öröksége került bemutatásra. Az együttes lengyelországi  programjában – amely egyúttal az első lemez bemutató turnéja is — népdal, városi dal, kántorének,  operetta, és rockzene egyaránt előkerül a zenei örökség folytathatóságát és újrahasznosíthatóságát hirdetve. A közösen és egyes zenekari tagok (Szirtes Edina Mókus, Ágoston Béla, Lukács Miklós és a többi külföldi résztvevő) által szerzett dalok ihletetten és kompromisszumentesen merítenek rendkívül gazdag régiós és egyetemes zenei hagyományból, igyekezve elkerülni a túzott leegyszerűsítéseket.

Az együttes négy alkalomból álló turnéjának első állomása kiemelkedő sikerrel zárult: a lelkes nemzetközi közönség többször visszahívta a zenészeket a színpadra és felállva tapsolta meg a kivételes produciót. A nagy sikerre való tekintettel rögtön a koncert éjjelére jam sessiont is szerveztek – a zsidónegyed éjszakai életének központi szórakozóhelyén, az Alchemia klubban éjféltől kettőig szórakoztatták a tömeges közönséget a zenészek.

Az együttes koncertkörútja június 30-án a lengyel fővárosban, az Év Múzeuma nemzetközi díjjal kitüntettt Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumában, a POLINban folytatódik, majd július 2-án, a krakkói fesztivál zárónapján adott gálakoncerttel zárul.

A krakkói nagykoncert élő közvetítése megtalálható az alábbi hivatkozáson:

http://www.jewishfestival.pl/pl/26-festiwal-kultury-zydowskiej/transmisja-internetowa-koncertow/

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez