Dátum/Időpont
2016.12.12. - 2017.03.31.
00:00

Helyszín

Lengyelország - Krakkó, ul. Dajwór 18

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


2016. december 12-én Júda magyar oroszlánjai Galícia földjén címmel nyílt kiállítás Krakkóban a Galicia Zsidó Múzeumban. Az eseményen Jakub Nowakowski, a múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A tárlatot Michael Schudrich lengyel főrabbi, Tóth Péter Joel vezető tábori rabbi, Mieczysław Gocul tábornok, lengyel vezérkarfőnök, Benkő Tibor vezérezredes, magyar vezérkarfőnök és Bíró Ákos a kiállítás kurátora nyitotta meg. A megnyitót a NIGUN együttes hangversenye követte. A kiállítást a Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet, Magyarország krakkói Főkonzulátusa és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum együttműködésében jött létre a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében.

lwyjudy

A Júda magyar oroszlánjai Galícia földjén a lengyel-magyar kapcsolatok egyik kevéssé ismert fejezetének állít emléket. A tárlat célja, hogy bemutassa azt a különleges viszonyt, mely az osztrák-magyar alakulatok – ezen belül elsősorban a magyar – kötelékében harcoló zsidó katonák és a helyi zsidó lakosság között alakult ki.

A kiállítás tárgyakkal és archív képanyaggal mutatja be a fegyveres erőknél szolgálók életét, ennek különleges zsidó vonatkozásait, vitézségüket, valamint azt, hogy a galíciai zsidó lakosság hogyan és milyen módon segítette katonáinkat a háborús erőfeszítésekben, melyek végül Galícia területének visszahódításához és az orosz megszállók kiveréséhez vezettek.

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez