Dátum/Időpont
2016.11.08.
16:00

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


A második világháborúban a sziléziai lengyel származású politikus és újságíró, Henryk Sławik, valamint a Független Kisgazdapárt alapítója, idősebb Antall József 1939 és 1944 között kiálltak a Németország és a Szovjetunió által lerohant Lengyelországból érkező menekültek ügye mellett, majd 1944-ig több mint 5 ezer lengyel zsidó életét mentették meg, Nyugatra menekülésüket segítve.
Sławik és Antall helytállásának és emberségének 2013-ban Katowicében állítottak szabadtéri emlékművet, majd 2014-ben a Magyar Országgyűlés és a Lengyel Köztársaság Szenátusa közös határozatban emlékezett meg Henryk Sławik halálának hetvenedik, Antall József halálának negyvenedik évfordulójáról, amely határozatban a lengyel, a magyar és a zsidó nép közös hőseinek nevezték a két politikust.
Idősebb Antall József születésének 120. évfordulójának évében Piotr Gliński, a Nemzeti Örökség és Kulturális Minisztérium vezetője, Hanna Gronkiewicz-Waltz, Varsó főváros polgármestere, Jan Józef Kapspryk, az Elnyomás Áldozatainak és Veterán Katonák Hivatalának vezetője és Dr. Gyurcsík Iván, Lengyelország Magyarországi Nagykövete védnökségében leplezték le Sławik és Antall közös emlékművét a lengyel fővárosban, 2016. november 8-án a Varsói Magyar Nagykövetség épülete (Fryderyka Chopina 2, 00-559 Warszawa) mellett lévő Dolinka Szwajcarksa parkban Władysław Dudek szobrász alkotását.

4          2

Az avatást megelőzően szentmisére került sor a Varsói Székesegyházban (Kanonia 6, 00-278 Warszawa) Kazimierz Nycz bíboros és Wiktor Skworc Katowice érseke celebrálásában, Henryk Slawik és idősebb Antall Jószef emlékének, valamint minden lengyel háborús menekültnek és magyar segítőiknek ajánlva.
Az emlékmű előkészítésében és felállításában Varsó Főváros, a Nemzeti Örökség és Kulturális Minisztérium, az Elnyomás Áldozatainak és Veterán Katonák Hivatala, a Varsói Magyar Nagykövetség, a Lengyel Történeti Múzeum, a Varsói Magyar Kulturális Intézet, Towarzystwo Przyjaciół Śląska w Warszawie, valamint a Dziennik Zachodni, Tygodnik Dziemy, w Sieci Historii, Gość, Glos Polonii, Polonia Węgierska, Naszemiasto.

További képek az eseményről a Galéria menüpontban láthatóak!

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez