Dátum/Időpont
2016.10.21.
00:00

Helyszín

Magyarország - Budapest, Bem tér

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


Michal Andrukonis, a lengyel nagykövetség ideiglenes ügyvivője és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes jelenlétében felavatták az 1956-os lengyel szolidaritásnak és segítségnyújtásnak emléket állító emlékkövet pénteken a Bem téren.

„Lengyelországnak fontos szerepe van az 1956-os eseményekben, hiszen október 23-án is egy lengyel szimpátiatüntetésre vonultak ki az egyetemisták a Bem térre, sőt ha még előbbre tekintünk, a június 28-30. közötti poznani tüntetés volt az, ami erőt adott magyaroknak, ami meghozta a változás, a változtatás szelét” – idézte fel Bagdy Gábor. Kiemelte: az 1956-os forradalom és szabadságharc idején, majd annak leverését követően a lengyelek rendkívüli szolidaritásról tettek tanúbizonyságot: élelmiszer-, gyógyszer-, vér-, és egyéb segélyadományok gyűjtésével segítették a magyarokat. „Ez az áldozat nem egy felesleg, nem egy plusz állami hozzájárulás, hanem egytől egyig az egyének, a családok nehezen összegyűjtött bevételeiből, munkájának verejtékéből, sőt egyenesen a vérükből nyújtott segítség volt” – hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes.

Az lengyelek magyarok iránti segítőkészsége leginkább a véradásban és az egész országra kiterjedő pénz-, élelmiszer- és gyógyszergyűjtésben mutatkozott meg az 1956-os események ideje alatt. A magyar forradalom és szabadságharc ideje alatt légi úton 795 liter vér érkezett Lengyelországból Budapestre, az önkéntes pénzadományokból pedig összesen 21 millió zloty gyűlt össze, ezen kívül 11 millió zlotyra tehető a természetbeni adományok értéke.

Az emlékkövet, amelynek alkotója Fáskerti István szobrászművész és Szilágyi István építész volt, a Varsói Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére a Fővárosi Önkormányzat állította az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. alkalmából.

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez