Dátum/Időpont
2017.05.18. - 2017.05.21.
Egész nap

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


A nyolcadik alkalommal megrendezett Varsói Nemzetközi Könyvvásáron Magyarország gazdag programkínálattal vesz részt, az idei könyvvásár három legfontosabb magyar vonatkozású irodalmi eseménye Nádas Péter Emlékiratok című nagyregényének, Márai Sándor naplófolyama második részének, valamint Spiró György Diavolina című regényének lengyel megjelenése volt.

A mindössze nyolcadik alkalommal megrendezett Varsói Nemzetközi Könyvvásár Lengyelország második legnagyobb irodalmi rendezvénye. Az ambiciózus rendezvény 2016-ra már 790 helyi kiállító és 25 külföldi ország képviseletét tudta felmutatni. A Nemzeti Stadiont megtöltő vásárra 70 ezernél is többen látogattak ki, 1000-nél is több író tisztelte meg a jelenlétével az összesen mintegy 1500 programot.
Az idei vásár gazdag magyar programkínálatának három csúcspontját már előre számon tartotta a lengyel könyvszakma. Márai Sándor teljes, csorbítatlan naplófolyamának első lengyel kiadása jelent meg most a második résszel, amely az 1949-től 1956-ig terjedő bejegyzéseket tartalmazza. Szintén a könyvvásárra időzítették a lengyel motívumokban is bővelkedő Nővér megjelenését. Május 21-én vasárnap a két kiváló Márai-fordítóval, Teresa Worowskával és Irena Makarewiczcsel az ünnepelt lengyel író, Szczepan Twardoch beszélgetett.
Az idei év egyik legfontosabb irodalmi eseményének számít Nádas Péter Emlékiratok könyve című nagyregényének lengyel megjelenése, amely a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad támogatásával látott napvilágot. A regényt a kritika egyöntetű elismeréssel fogadta.
Spiró György a legismertebb kortárs magyar szerző Lengyelországban. Idén Diavolina című regényének megjelenése alkalmából érkezett Varsóba. A Színházi Intézetben tartandó beszélgetésen Marek Radziwon irodalmár, russzicista és a fordító, Irena Makarewicz faggatta a szerzőt. A könyvbemutatón szó volt a Pászt Patrícia szerkesztésében megjelent, Közellenség című kortárs magyar drámaantológiáról is, amelyben 10 friss darab szerepel.
Csütörtökön, közvetlenül a vásár megnyitóját követően egy rendhagyó magyaróra keretében az év elejétől nagy sikerrel futó, „Fedezd fel a magyar irodalmat!” című projektet prezentálták a Varsói Magyar Intézet munkatársai a varsói és mazóviai könyvtárosok, valamint az érdeklődő kiadók számára.
A történelmet kedvelők Kovács Istvánnal találkozhattak, aki három újdonsággal is jelentkezett: történelmi tárgyú esszéit a Csoda a Visztulánál és a Balti-tengernél című könyvben gyűjtötte össze, az 1848/49-es forradalom és szabadságharccal kapcsolatos több évtizedes kutatásait pedig A lengyel légió lexikona, 1848–1849 című kötet tartalmazza. Önéletrajzi ihletésű regénye, a néhány hónapja megjelent A gyermekkor tündöklete szintén közelmúltban jelent meg. A Nemzeti Stadion központi színpadán Rafał Rogulski beszélgetett a szerzővel.
A könyvvásári programot a krakkói HERITO c. folyóirat magyar számának bemutatója zárta. Egy művészeti kávéházban Rafał Wiśniewski volt budapesti lengyel nagykövet és Bartosz Panek újságíró, a közép-európai témák szakértője beszélgetett.

 

További képek az eseményről megtalálhatóak itt.

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez