Dátum/Időpont
2016.07.19. - 2016.10.14.
00:00

Helyszín

Lengyelország - Krakkó, plac Wszystkich Świętych 5

Rendezvénysorozat

Címkék


A szegénység gazdagsága – Lengyelország és Magyarország középkori női szentjei címmel nyílik kiállítás 2016. július 18-án Krakkóban a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében. A tárlat helyszíne a város szívében az Érseki Palota közvetlen szomszédságában található Ferences templom és kolostor kerengője. A kiállítást Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Stanisław Dziwisz bíboros, krakkói metropolita (érsek), II. János Pál pápa egykori személyi titkára nyitja meg.

 

A Katolikus ifjúsági világtalálkozó a Katolikus Egyház által szervezett két-, illetve háromévente megrendezésre kerülő nemzetközi esemény – középpontjában a Szentatyával való találkozás -, amelyre a világ minden tájáról több százezer fiatal érkezik. Idén Krakkó a rendezvény házigazdája 2016. július 25. és 31. között, melynek témája: „Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmat nyernek.” (Mt 5,7)  A most nyíló A szegénység gazdagsága – Lengyelország és Magyarország középkori női szentjei című tárlat a Ferenc pápa által meghirdetett témára épül.

A kiállítás átfogó képet ad a keresztényszegénység ideája hirdetésének és a keresztény élet középpontjába állításának időbeni és térbeni keletkezéséről és elterjedéséről (Szent Ferenc és a koldulórendek) Itáliában és Kelet-Közép-Európában (XIII-XIV. század). A tárlat ábrázolja a magyar-lengyel dinasztikus kapcsolatokat, illetve megmutatja, hogy a szegénység keresztény követelményének megvalósításában Magyarországon, Lengyelországban az uralkodó elit nőtagjai jártak élen, akiknek döntő többsége vagy a magyar királyi dinasztia (Árpádház, Anjouk) tagja volt, vagy rokonsági – házassági kapcsolatban állt a magyar királyi dinasztiával.

Szent Kinga

A Szegénység – Pauperitas, mint fő erény gyakorlásával egyidejűleg megélt és tettekben is kifejezett keresztény erények egy-egy szent életének példáján keresztül kerülnek bemutatásra: az Irgalmasság-Misericordia erénye Árpád-házi Szent Erzsébet életében a leglátványosabb, az Adakozás – Caritas erénye Árpád-házi (Prágai) Szent Ágnes életében, az Engedelmesség – Obedientia erényére Boldog Szalóme (Kálmán herceg, IV. Béla öccsének felesége) élete a legjobb példa, a Jóakaró Szeretet- Humanitas erényét Árpád-házi Boldog Jolánta élete mutatja a legjobban, a Türelem – Patientia erényét Árpád-házi Szent Kingáé, az Önmegtagadás – Mortificatio  és a Tisztaság – Castitas erényét Árpád-házi Szent Margité, az Alázat – Humilitas erényét sziléziai Szent Hedvigé (Szent Erzsébet nagynénje, Gertrud királyné testvére), az Okosság –Sapientia  erényére pedig Anjou Szent Hedvig, Nagy Lajos lánya, Lengyelország királynője élete a legjobb példa. Minden szentet és erényt rövid leírás mutat be gazdagon illusztrálva konkrét, a szentek életéből vett példákkal. A képanyag a felsorolt szentek tetteinek középkori ábrázolásaiból (elsősorban miniatúrák) került kiválogatásra.

 

A kiállítás kurátorai: prof. dr.  hab.  Stanisław  A. Sroka (Krakkó, Jagelló Egyetem), rev. prof. Szuromi Anzelm Szabolcs (Pázmány Péter Katolikus Egyetem).

 

A kiállítás főszervezői:

Jagelló Egyetem (Krakkó), Pázmány Péter Katolikus Egyetem (Piliscsaba), Ferences templom és kolostor (Krakkó), Magyarország krakkói Főkonzulátusa

 

Közreműködő partner:

Külgazdasági és Külügyminisztérium, Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet

A kiállítás megtekinthető: 2016. július 19. és október 14. között.

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez