Dátum/Időpont
2016.10.21. - 2017.01.02.
00:00

Helyszín

Lengyelország - Krakkó, al. 3 Maja 1, 30-062 Kraków

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


2016. október 20-án nyílt meg A magyar festészet aranykora (1836–1936) című kiállítás a krakkói Nemzeti Múzeumban a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad egyik kiemelkedő eseményeként. A tárlatot Csepreghy Nándor miniszterhelyettes nyitotta meg. Az eseményen részt vett Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár és Hammerstein Judit helyettes államtitkár is. A vernissage után Bálint János Liszt Ferenc-díjas fuvolaművész adott koncertet a vendégeknek.

A krakkói Nemzeti Múzeum, mely a dél-lengyelországi város legnagyobb és a leghíresebb múzeuma, ad otthont A magyar festészet aranykora (1836–1936) című kiállításnak 2016. október 21. és 2017. január 22. között. A KOGART most nyíló, nagyszabású tárlata, melyhez hasonló 15 éve volt utoljára látható Krakkóban, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galériával együttműködésben jött létre.

A kiállítás mintegy 90 festményt mutat be: ennek tekintélyes részét, nemzetközi mércével mérve is, az egyik legjelentősebb magyar magángyűjtemény, a Kovács Gábor Gyűjtemény és a Magyar Nemzeti Galéria meghatározó alkotásai adják, kiegészítve a Magyar Nemzeti Múzeum, a Kiscelli Múzeum, a Fővárosi Képtár néhány darabjával. A válogatásba olyan nagynevű festők művei kerültek, mint id. Markó Károly, Székely Bertalan, Munkácsy Mihály, Gulácsy Lajos, Rippl-Rónai József vagy Vaszary János.

A bemutatott anyag az autonóm magyar festészet megszületésétől a tágabb értelemben vett 19-20. század fordulójának művészeti és kulturális pezsgésén át a két világháború közötti időszak higgadtabb, a különféle tendenciák egymás mellett élésével jellemezhető száz évet fogja át. A művek jól mutatják azt a kettősséget, ahogy a helyi ízek és témák – az európai hatásoktól megújulva – a közép-európai művészet egy sajátos változatává fejlődtek.

42                             33

A kiállításhoz kétnyelvű (lengyel-angol) katalógus készül három tanulmánnyal: az első a magyar festészet kibontakozásának és megerősödésének folyamatát mutatja be a 19. század során, a második a modern művészetszemlélet kialakulását kíséri végig a 20. század első évtizedeiben, míg a harmadik a lengyel-magyar kulturális kapcsolatokról szól.

Kurátorok: Fertőszögi Péter, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke és Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese.

A tárlat a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében valósul meg.

Helyszín: Krakkói Nemzeti Múzeum | al. 3 Maja 1, 30-062 Kraków
Megtekinthető: 2016. október 21. és 2017. január 22. között

További képek az eseményről a Galéria menüpontban láthatóak!

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez