Dátum/Időpont
2016.08.03.
14:00 - 16:00

Helyszín

Lengyelország - Krakkó, ul. Dajwór 18 31-052

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


A Romano Glaszo – Emberi Hang Művészeti Csoport A halálra táncoltatott lány című táncelőadását mutatja be 2016. augusztus 3-án a krakkói Galicia Zsidó Múzeumban a roma holokauszt 72. évfordulója alkalmából.

 A vészkorszakban elpusztított embertársainkra emlékezve Európa egyik legnagyobb ifjúsági roma szervezete, a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat, a ternYpe – Nemzetközi Roma Ifjúsági Hálózattal közös szervezésben nemzetközi megemlékezést tart a roma népirtás 72. évfordulója alkalmából Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban. 2016. augusztus 1. és 6. között a Dikh He Na Bister (Nézd és ne feledd!) címmel tematikus konferenciára kerül sor, majd a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, augusztus 2-án délben, a birkenaui lágerben lévő roma holokauszt emlékmű előtti koszorúzással hajtunk fejet az áldozatok emléke előtt.

A rendezvénysorozaton Európa 17 országából több mint 500 roma és nem roma fiatal vesz részt az új generáció képviseletében. Magyarország különböző részeiről 55 tanuló, és a civil közéletben aktív szerepet vállaló fiatal vesz részt a megemlékezésen. A fiatalokkal utazik Forgács József „Bandi” roma holokauszt túlélő is. Az európai országokból érkező résztvevőknek tematikus workshopot és előadást tartanak neves szakértők és trénerek a roma népirtás, a holokauszt, az emberi jogok oktatásáról és a civil aktivizmussal kapcsolatban a Krakkói Pedagógiai Egyetemen.

A halálra táncoltatott lány történetében a család, a baráti kör, a tágabb környezet, egy ország, a nemzet felelőssége, az egyén vállalása és szabadsága, az erőszak, a hazugság, a birtoklási vágy, a kegyetlenség, a közömbösség, a halál és a cinkosság egyaránt megjelenik.  A koreográfia a zsidó, cigány és magyar zenék, népzenék segítségével minden, a balladából kiolvasható lehetséges történést, viszonylatot úgy jelenít meg, hogy egyértelművé válik, a holokauszt az emberiség és az európai társadalmak tragédiája.

Rendezés, koreográfia: Szent-Ivány Kinga és Papp Márta

Közreműködő partnerek: Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat, ternYpe – Nemzetközi Roma Ifjúsági Hálózat, Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet, Külgazdasági és Külügyminisztérium.

További információ: http://2august.eu/

Forrás: https://www.opensocietyfoundations.org/voices/two-survivors-roma-genocide-share-their-stories

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez