Dátum/Időpont
2016.06.29.
16:00

Helyszín

Magyarország - Budapest, Városház utca 9-11.

Rendezvénysorozat

Címkék


1956. Lengyelország–Magyarország. Történelem és emlékezet kiállítás-megnyitó és emlékülés Budapesten

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) 2016. június 29-én kiállítással és emléküléssel is kapcsolódik az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévének megemlékezés-sorozatához, illetve a lengyel–magyar szolidaritás éve programjaihoz.

Az 1956. Lengyelország–Magyarország. Történelem és emlékezet című szabadtéri kiállítás fotókkal, térképekkel, valamint ezekhez kapcsolódó rövid magyar és angol nyelvű ismertetőkkel mutatja be az 1956-os poznańi és magyarországi megmozdulások kiváltó okait, az eseményeket, és 1956 hatását a két nép történelmére.

A tárlat a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (Instytut Pamięci Narodowej – IPN), a magyar NEB és a Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet együttműködésében valósult meg. Különlegessége, hogy nemcsak Budapesten, hanem ezzel egy időben Poznańban és Varsóban is megtekinthető lesz, lengyel és angol nyelven.

A varsói kiállítást Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottsága elnöke együtt nyitja meg Marek Kuchcińskivel, a lengyel Szejm elnökével június 28-án. Poznańban Áder János és Andrzej Duda, a két ország köztársasági elnökei együtt tekintik meg a kiállítást.

A NEB és az IPN együttműködik a két nemzet történelmi és kulturális örökségének megértését célzó tudományos és oktatási események szervezésében. Ezért a NEB a poznańi felkelés évfordulóján emlékülést is rendez, amelyet a budapesti kiállításmegnyitót követően tartanak majd a Városháza dísztermében, június 29-én. Az emlékülést Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke nyitja meg; Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke levélben köszönti a lengyel és magyar résztvevőket.

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökének köszöntője a Történelem és emlékezet című szabadtéri kiállításon

További információ: https://www.neb.hu/hu

 

Tortenelem és emlekezet

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez