Dátum/Időpont
2017.02.27.
Egész nap

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


Rekordmennyiségű, közel 2500 írásmű érkezett a 100 szóban Varsóról című pályázatra. 

A felhívás szerint a pályázók – műfajtól függetlenül – 100 szóban fogalmazhatták meg, mit jelent számukra a lengyel főváros, milyen történetük, emlékük fűződik hozzá. A kezdeményezés Budapestről indult, melyhez Prága, Varsó és Pozsony is csatlakozott. A legtöbb pályamű a varsói felhívásra készült. 

 

A pályázatot a Magyarországon is sikerrel bemutatott 100 szóban Budapest felhívás mintájára kezdeményezte a Mindspace Nonprofit Kft. – ehhez csatlakozott a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad alkalmából a Varsói Magyar Kulturális Intézet és kért fel további partnereket. Varsó Főváros is védnökséget vállalt a kezdeményezésben. A lengyelországi szervezőtársaknak köszönhetően a metró óriás kivetítőjén, valamint a közlekedési eszközökön megjelenített hirdetéseken keresztül a felhívás a teljes varsói utazóközönséget, közel nyolcszázezer embert szólított meg. A lengyel rádióadásokban és televíziós műsorokban megjelent interjúk pedig még ennél is szélesebb közönséget értek el, melynek köszönhetően rekordszámú pályamű érkezhetett a felhívásra.

A több mint kétezer pályázat közül egy neves varsói kulturális személyiségekből álló szakmai zsűri választja ki a legjobb százat. Ezek az írások később egy kötetben jelennek majd meg. A legjobb tizenkét szöveghez elismert lengyel grafikusok készítenek illusztrációt, a legjobb három pályázó pénzjutalomban is részesül. A pályaművekből kiállítást rendeznek a Varsói Magyar Kulturális Intézetben, az óváros egyik utcai galériájában, illetve a Visztula partján. A kötetet bemutatják a májusi Varsói Könyvvásáron is.

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez