Dátum/Időpont
2017.09.22. - 2018.01.07.
Egész nap

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


A magyar festészet egyik jelentős korszakát bemutató, reprezentatív, több mint száz festményt felvonultató tárlat nyílt 2017. szeptember 22-én a Varsói Királyi Vár Múzeumában Modernizmus Magyarországon 1900–1930 címmel. A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016-2017 másféléves programsorozatának kiemelkedő kiállítása nemcsak a Nyolcak művészcsoport műveit mutatja be: az Aktivisták és a Ma folyóirat körének azon alkotóit is megismerheti a közönség, akikhez a Nyolcak több művésze is kapcsolódott. A nagyszabású kiállítás a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet, a Varsói Magyar Kulturális Intézet, a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria együttműködésével, a Varsói Királyi Vár Múzeum aktív közreműködésével valósul meg.

 

A másfél éve tartó Lengyelországi Magyar Kulturális Évad egyik kiemelkedő eseményeként a magyar modernizmus legjavát mutatjuk be most Varsóban – fogalmazott a kiállítást bevezető varsói sajtótájékoztatón Hammerstein Judit a KKM helyettes államtitkára. A KKM- Balassi Intézet vezetője felhívta a figyelmet: a decemberben záruló évad keretében még számos programot, köztük kortárs színházi előadásokat, koncerteket és táncszínházi produkciókat láthat a lengyel közönség.

 

Modernizmus Magyarországon 1900–1930  című tárlatot Trócsányi László igazságügyi miniszter és Piotr Glinski lengyel miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter nyitották meg. Trócsányi László „a magyarok Lengyelország és a lengyel nép iránti megingathatatlan tiszteletének, barátságának újabb jelének” nevezte a kiállítást. „Ez a kölcsönös tisztelet és a barátság, amely nagyon sok viharon átsegített, feljogosít bennünket, a magyarokat és a lengyeleket, a büszkeségre és derűlátásra” – szögezte le. Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta: ,,A gazdasági kapcsolatok fontosak, de a két népet nem az árucsere, hanem a kulturális kíváncsiság, a szellemi kincsek kötik össze”. Emlékeztetett, hogy 1939 tavaszán Magyarország demonstratív kiállítást szervezett Varsóban a két nép barátságát és szövetségét erősítendő, és elmondta, hogy a magyar kormány nemsokára megvásárolja Aba-Novák Vilmos Magyar–lengyel történelmi kapcsolatok című pannósorozatát, amely az említett tárlatra készült. Piotr Glinski felszólalásában úgy értékelte: a kiállítás „nagyszerű zárlata” a lengyelországi magyar évadnak, amely során „sok nagyszerű vállalkozást sikerült megvalósítani”.

 

A magyar modernizmus mesterműveit felvonultató tárlatot január 7-ig tekintheti meg a lengyel közönség a varsói királyi várban. A kiállítás Rippl-Rónaitól a Nyolcakon át Kassákig és Moholy-Nagyig több mint száz alkotást mutat be. A művek döntően a Janus Pannonius Múzeumból és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galériából érkeztek, de kölcsönzött műveket a kaposvári Rippl-Rónai, a tatai Kuny Domonkos, a székesfehérvári Szent István Király és a szentendrei Ferenczy Múzeum is. A kiállítás szakmai felelőse a pécsi Janus Pannonius Múzeum, amelyben a XX. századi modern magyar képzőművészet legjelentősebb gyűjteménye található.

 

További fotók a galériában találhatóak.

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez