Dátum/Időpont
2017.09.28. - 2017.10.28.
Egész nap

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


Új magyar drámaantológia jelenik meg lengyel nyelven a varsói ADiT könyvkiadó gondozásában. A válogatás 10 új, jórészt 2010 után íródott magyar drámát tartalmaz, olyan neves szerzők tollából, mint Spiró György, Háy János vagy Egressy Zoltán. A Krakkói Magyar Centrum által összeállított kötet a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében, májusban kerül bemutatásra a Varsói Könyvvásáron. A válogatás megjelentetésének együttműködő partnerei a Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma és a  Balassi Intézet.

 

 

A Krakkói Magyar Centrum kezdeményezésére az utóbbi évtizedben öt új, égető hiányt pótló drámaantológia és egy monográfia látott napvilágot magyar és lengyel nyelven. A legutóbbi kötetek színpadi sikere inspirálta Pászt Patrícia műfordítót, hogy újabb iker-antológiát szerkesszen, amely idén párhuzamosan jelenik meg mindkét országban.

A Lengyelországban világot látó magyar kötet Spiró György Elsötétítés, Tasnádi István Közellenség,  Háy János Nehéz, Székely Csaba Bányavirág, Pintér Béla Szutyok, Visky András Megöltem az anyámat, Mikó Csaba Apátlanok, Egressy Zoltán Szimpla szerda, Mundruczó Kornél – Wéber Kata Denevér, Szabó Borbála Telefondoktor című műveit tartalmazza, az idén Kossuth díjjal kitüntetett kiváló dramaturg, Radnóti Zsuzsa előszavával. Az ősszel hazánkban megjelenő, mai lengyel színpadi műveket tartalmazó antológia tíz kiváló lengyel drámaírónő művét fogja bemutatni.

A két könyv megjelenését mai magyar és lengyel szerzők és színházi szakemberek részvételével tartott kerekasztal beszélgetések, színpadi felolvasóestek és közönségtalálkozók követik az ősz folyamán Lengyelország nagyvárosaiban.

További részletek: Krakkói Magyar Centrum, Pászt Patrícia, centrum@hungary.art.pl

 

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez