Dátum/Időpont
2017.06.03. - 2017.06.04.
Egész nap

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében 2017. június 3. és június 4. között magyar utcabált rendez a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) Varsó egyik legismertebb utcájában, a Krakowskie Przedmieścien.

A 35 éves múlttal rendelkező civil szervezetet a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve a Varsói Magyar Kulturális Intézet kérte fel az esemény szakmai lebonyolítására. A NESZ legfontosabb célja a hagyományos magyar népi kézművesség értékeinek fenntartása és a népművészettel foglalkozó emberek összefogása. E törekvések szellemében a „Magyar Kavalkád” elnevezésű utcabálon a NESZ hagyományőrző műhelyeket, népzenei-világzenei koncerteket, fotószínházat és kézműves vásárt rendez.

 

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat Dunántúli Regionális Társaság közreműködésével szervezett gyermekfoglalkoztató programokon kicsik és nagyok magyar díszítő motívumokkal, valamint a tojáspatkolás és a szalmafonás fortélyaival ismerkedhetnek meg. A Mintakincstár elnevezésű foglalkozás a magyar nép hagyományaiba, díszítő motívumainak formavilágába vezeti be a látogatókat. A különböző tájegységek hímzésein, pásztor faragásokon vagy széktámlákon fellelhető mintákkal az érdeklődők interaktív módon, például dominó, lottó, színező, hibakereső vagy memória játék során ismerkedhetnek meg. Akik pedig a kézügyességüket szeretnék próbára tenni, a mesterség-bemutatókon kipróbálhatják a tojáspatkolást vagy a szalmafonást. Hodnik Boglárka palócföldi tojáspatkoló felügyelete mellett a gyerekek apró eszközökkel, miniatűr formában készíthetnek patkókkal és szegecsekkel díszített tojásokat. Szabó Karola pedig, aki korábban óvodapedagógusként is tevékenykedett, madár, angyal vagy nap alakú szalmafigurák elkészítését tanítja majd meg az érdeklődőknek.

Az utcabálon a régi idők vásári fotózását fotószínház eleveníti meg: a fotóalanyokat előbb korabeli ruhákba, viseletekbe öltöztetik, magyar néprajzi vagy polgári témájú háttér elé állítják, majd Kádár Ferkó, a kackiás bajszú, keménykalapos vásári fotográfus a háromlábú faszerkezetű gépbe rejtett digitális fényképezőgépével örökíti meg a pillanatot. A vásári forgatagban népművészek és iparművészek kínálják majd saját készítésű míves portékáikat: szemet gyönyörködtető kerámiákat, női és gyermek viseleteket, nemez tárgyakat, mézeskalácsot, kézi készítésű szappanokat, bőrmunkákat, népi játékokat, tűzzománcot, késeket vagy egyszerű népi hangszereket. A hagyományos magyar népi kultúrában nagy hagyományai vannak az élelmiszer-feldolgozásnak a borkészítéstől a kolbászfüstölésen át a lekvár főzésig. Az elmúlt években egyre többen látnak fantáziát abban, hogy leporolják a régi recepteket és kis manufaktúrájukban elkészítsék a hagyományos ételeket. Mindezekből a „Magyar Kavalkád” alkalmából, most egy kis ízelítőt kaphat a varsói közönség: a vásáron lesznek sajtok, mézek, lekvárok, paprika, csokoládé, szalámik és még sok-sok finomság.

A Magyar Kavalkád színpadjain fellépnek magyarországi és határon túli magyar, illetve magyarországi nemzetiségek zenészei: az Ég-világ Zenekar Erdélyből érkezik csángó, székely furulya-muzsikával, a Bara Zenekar a Dunántúl zenei világát mutatja be a cimbalom köré épülő dallamaival. A Vojasa zenekar a magyarországi cigány népzenei hagyományokból ad ízelítőt, a Magyar Dudazenekar külön erre az alkalomra összeállt formációja pedig a magyar duda hangjával ismerteti meg a lengyel közönséget. Szombat este a Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, délszláv zenei világból építkező Zűrös Banda ad nagykoncertet. A programok zárásaként minden este táncházi mulatság várja majd a szórakozni vágyókat.

 

 

 

További képek az eseményről megtalálhatóak itt.

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez