Dátum/Időpont
2017.05.30.
Egész nap

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


2017. május 30-án a Varsói Felkelés Múzeumában mutatják be a Magyar Korridor: Varsó 1944 című dokumentumfilmet.2017. május 30-án a Varsói Felkelés Múzeumában mutatják be a Magyar Korridor: Varsó 1944 című dokumentumfilmet. A vetítés után Paweł Ukielski, a múzeum igazgatóhelyettese vezetésével kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, amelyen részt vesz a film ötletadója, Kussinsky Kornél, a film készítői, történészek, valamint az akkori események szereplői. A lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében megvalósuló rendezvényen a varsói felkelés emlékét ápoló hagyományőrzők korabeli öltözetekben elevenítik majd fel a kor hangulatát.

 

A Magyar Korridort 2016. március 23-án először Magyarországon vetítették. Mivel a forgatást varsói magyar külképviseletek is támogatták, magától értetődő volt, hogy amint a lengyel változat is elkészül, a Varsói Magyar Kulturális Intézet Lengyelországban is bemutatja. A filmet a lengyel közönség először 2017 tavaszán, a Varsó melletti Izabelin nevű településen tekinthette meg. A vetítésen a filmben megszólaltatott szemtanúk is részt vettek.

Az 50 perces dokumentumfilm azt a dilemmát dolgozza fel, amivel a keleti frontról visszavonuló II. magyar tartalék hadtest vezetője szembesült, amikor a német vezetés a varsói felkelés leverésére utasította. A több évszázados lengyel-magyar barátságra hivatkozva a 30.000 fős kontingens parancsnoka, Vattay Antal altábornagy elutasította a parancs teljesítését. Vattay csak arra vállalkozott, hogy csapataival lezárja a lengyel fővárosba vezető utakat, hogy az ott harcoló felkelők ne kaphassanak erősítést. A blokád azonban csak látszólagos volt: a magyarok ellenőrizte területeken a lengyelek szabadon közlekedhettek és vihettek be tárgyi, illetve személyi utánpótlást a városba, sőt magyar katonáktól a partizánok a nyilvántartásokban nem szereplő fegyvereket, lőszereket, gyógyszereket, élelmiszertartalékokat és egyenruhákat is kaptak. Mikor a harcok elkezdődtek, csaknem 100 magyar állt át lengyel felkelők oldalára. A hadtest későbbi parancsnoka, Lengyel Béla altábornagy már az összes katonájával a felkelőkhöz akart csatlakozni, hogy Sztálin hadosztályaival közösen szabadíthassa fel Varsót. Hitler utasítására eközben a németek is felkészültek a magyarok megtámadására, így több fegyveres összetűzésre is sor került.

A film közel 100, a varsói felkelés emlékét felelevenítő hagyományőrző részvételével készült. A csatajelenetek rekonstrukciója során tucatnyi, még működő korabeli haditechnikai berendezést, illetve több mint 10 kiló pirotechnikai eszközt használtak fel.

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez