Dátum/Időpont
2017.09.27. - 2017.10.29.
Egész nap

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


Krakkó után idén szeptember 27-től Przemyslben is megtekintheti a lengyel közönség a  Júda magyar oroszlánjai Galícia földjén című kiállítást, amely a magyar-lengyel kapcsolatok egyik kevéssé ismert fejezetének állít emléket. A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében immár második helyszínen, a przemysli Nemzeti Múzeumban bemutatott kiállítás célja, hogy megismertesse a közönséggel a lengyelekkel közös történelmünk egy méltatlanul elfelejtett fejezetét, amikor az első világháború idején magyar katonák tízezrei a lengyel nép szabadságáért is küzdöttek Galíciában.

A tárlat egy főtiszt, egy tiszt, és egy közkatona személyes sorsán keresztül mutatja be azt a különleges viszonyt, amely az osztrák-magyar alakulatok főként magyar kötelékében harcoló zsidó katonák és a helyi zsidó lakosság között alakult ki a frontvonallá változott Galícia és Halics vidékén.

Két különböző világ, a XIX. és a XX. század találkozott Galíciában, ám ezeknek a világoknak mégis közös volt a gyökere. A hadműveletek előrehaladtával az orosz cári csapatok már a háború elején Galícia földjére léptek, és hozták magukkal mindazt, amit Lengyelország, Belorusszia és Ukrajna orosz területein élő zsidók már jól ismertek: az erőszakot, a fosztogatást, és a kegyetlen, értelmetlen gyilkosságokat, amelyek elől a zsidók oly sokszor kerestek menedéket I. Ferenc József osztrák császár és magyar király jogara alatt.

A tárlat tárgyi emlékek, dokumentumok és fényképek segítségével mutatja be a harcokat, a személyes találkozások sokszor tragikus oldalát, a menekültek fájdalmát, és azokat a hős magyar zsidó katonákat, akik a Monarchia egésze, valamint galíciai zsidó társaik védelmében küzdöttek Júda magyar oroszlánjaiként a véráztatta Galíciában. Megismerhetik az érdeklődők azt a vallásszabadságot is, amely az osztrák-magyar csapatoknál a mindennapok része volt: a Tábori Rabbinátust, annak tevékenységét, a szabad zsidó vallási életet a közös hadseregben. Láthatják több zsidó katonahős személyes hagyatékát, kitüntetéseit, a kor legszebb egyenruháit, a hátországbéli patriotizmus jelképeit, a Szent Koronás magyar címerrel vagy I. Ferenc József portréjával díszített Dávid-csillagos hazafias jelvényeket, neves rabbik háborús beszédeinek gyűjteményeit, az Aranyalbumot, vagy éppen katonai imakönyveket. A kiállításról elegáns és igényes katalógus is megjelent lengyel-angol nyelven.
A kiállítás kurátora: Bíró Ákos

A témában nyilatkozó személy: Tischler János történész, a Varsói Magyar Kulturális Intézet vezetője; tel: +48 693 463 114

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez