Dátum/Időpont
2017.09.19.
Egész nap

Rendezvénysorozat No Categories

Címkék


Az 1944-ES Varsói Felkelést támogató magyar honvédek tiszteletére avatott emlékmű ünnepségére készűlt kiadvány.

A lengyel főváros központjában, a lengyel szejm és a magyar nagykövetség közelében, a varsói Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére állított emlékmű leleplezésén részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Michal Dworczyk, a lengyel nemzetvédelmi tárca államtitkára, valamint Jaroslaw Szarek, az emlékmű költségeit fedező lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete igazgatója. Felolvasták Beata Szydlo miniszterelnök és Marek Kuchcinski, a szejm elnökének köszöntőlevelét is. Az alkotást a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad másféléves programsorozatának keretében avatták fel.

A lengyel−magyar barátság ezeréves történetének fontos mozzanatait felidézve Vargha Tamás beszédében kiemelte: éppen a barátság jegyében az 1944. augusztus 1-jén kitört Hitler-ellenes varsói felkelés történetében a magyar tisztek és katonák „aktív és pozitív szerepet” játszottak, mégpedig Magyarországnak „a szovjetellenes katonai szövetségben betöltött szerepe, valamint a lengyelekkel szembeni semleges viszonya ellenére”.

Marek Kuchcinski levelében aláhúzta: a magyarok annak ellenére nyújtottak támogatást a felkelőknek, hogy tudták: szigorú büntetés jár érte. A házelnök felidézte, hogy több magyar csatlakozott is a felkelőkhöz. Arra, hogy a lengyel felkelők között magyarok is harcoltak, levelében utalt Beata Szydlo is. A lengyel és a magyar nemzetet összekötő kapcsolatot a második világháború sem tudta megszakítani − mutatott rá a lengyel kormányfő, dicsérve „a magyarok tiszteletre méltó magatartását” a felkelés során, „bátor és igaz embereknek” nevezve azokat a magyar katonákat, akiknek „sok varsói lakos élete megmentését köszönheti”.

 

 

Az emlékműavatás tiszteletére fényképekkel illusztrált tanulmányfüzet is készült a magyar és a lengyel védelmi miniszter előszavával. Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a magyar hadvezetés „teljes mértékben elutasította”, hogy a németek a Közép Hadseregcsoportnak alárendelt két magyar hadosztályt, mintegy negyvenezer honvédet az 1944-es varsói felkelés leverésére szánták. A magyarok „a közös múltra, a szoros kulturális kapcsolatokra hivatkozva elérték, hogy csak a város elszigetelésére kapjanak parancsot, mely kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy megsegítsék szabadságukért harcoló barátainkat” − mutatott rá dr. Simicskó István.

Kezdjen gépelni, majd nyomjon Enter-t a kereséshez